title image

Coco Chanel

Coco Chanel

Modeontwerpster Coco Chanel.

Ze is geboren op 19  augustus 1883 in Saumur, Frankrijk.

Na haar moeders dood stopte haar vader haar in een weeshuis.  Ze werd er opgevoed door twee nonnen die haar leerden naaien.

Bij de opening van haar eerste winkel in Parijs (1910), begon Chanel met hoeden te verkopen.  Later werden daar winkels in Deauville en Biarritz aan toegevoegd en begon ze kleren te maken.

Hierin werd ze revolutionair. In deze tijd was het gebruikelijk dat vrouwen zich in een korset moesten wurmen.  Coco Chanel vond dat de moderne vrouw er zeker zo niet uit mocht zien.

Mode moest mooi maar vooral comfortabel zijn.  Ze gebruikte voor het eerst elementen van mannen mode zoals de broek.

Een zeer revolutionair ontwerp, waar we nu nog steeds door beïnvloed zijn, is de kleine zwarte jurk.  Coco Chanel nam een kleur die normaal geassocieerd werd met rouw en toonde juist hoe chic het kon zijn als avondkleed.

Ze werd bekend voor haar tijdloze ontwerpen die zelfs nu nog populair zijn. Zijzelf werd het stijl icoon bekend voor haar simpele maar toch gesofisticeerde outfits gecombineerd met geweldige accesoires zoals verschillende rijen van parels.

Over parels zei Coco Chanel ooit: “Een parel vangt het licht en reageert op iedere beweging van de drager.  Haar zacht glans accentueert de schoonheid van het gezicht.”

Het effect, ook door het wit van de parels op het zwart van haar kleding, was enorm.

Coco Chanel stierf  op 10 januari 1971.  Sinds 1983 is Karl Lagerfeld hoofdontwerper voor Chanel.

 

bronnen: http://www.fashion-forum.org/fashion-designers/coco-chanel.html

http://www.biography.com/people/coco-chanel-9244165/videos/coco-chanel-mini-bio-17753871

http://www.dailymail.co.uk/home/books/article-1318609/How-Coco-turned-rags-riches-COCO-CHANEL–THE-LEGEND-AND-THE-LIFE-BY-JUSTINE-PICARDIE.html