title image

Geschiedenis van echte parels

Geschiedenis van echte parels

halsketting van zoetwaterparels, natuurlijke kleur.

Gemaakt door de natuur, en niets verlangend van de mens om hun schoonheid tot uiting te laten komen. De geschiedenis van echte parels gaat dan ook heel ver terug in de tijd.

Parels waren de eerste edelstenen ontdekt door de prehistorische  mensen. Per toeval ontdekt wanneer ze de oesterschelpen opendeden voor eten. Deze mensen waren  reeds betoverd door de geweldige glans die deze geschenken van de zee verspreiden.

Naarmate de civilisatie groeide begonnen zowel de mannen als vrouwen deze schoonheid te appreciëren. Pareljuwelen  werden de edelstenen van de hoogste regionen overal ter wereld. Echte parels worden zelfs vermeld in de Talmoed en de Bijbel, waar in eerste Hebreeuwse vertalingen stond: kleed voor Adam en Eva zo mooi als parels.

Egypte hebben we eerder besproken met het beroemde banket van Cleopatra met mythes van echte parels.

Vroeger waren enkel Koningen, Koninginnen en enkele andere elites die zich echte parels konden veroorloven.

Parelduiken was vroeger een grote industrie in de Perzische golf, in vele gebieden van Azië en America. Wanneer er een nieuw “parelbed” ontdekte werd het snel helemaal leeg gevist waarna er geen enkele oester nog overbleef. Miljoenen schelpen waren opgedoken met de hoop van een exclusieve parel te ontdekken. Hierdoor werden volledige oester populaties rond heel de wereld uitgevaagd. Dit veranderde met de technische innovatie rond de 20ste eeuw. Toen werden de eerste cultuurparels gekweekt en dit is er nu nog steeds.