Akoya Parels

Akoya Parels zijn ook gekweekte Zuidzee Parels (zie echte parels). Zelf sta ik niet achter deze parels.

 

Soort weekdier

Ze komen uit de Chinese Pinctada fucata chemnitzii akoya shell en het Pinctada fucata martensii akoya weekdier. Deze worden maximum 8 jaar oud en 8cm doorsnede. Hierdoor zijn de akoya parels ook nooit groot ( max een 8mm groot).

Ze worden hetzelfde als alle zoutwaterparels gekweekt namelijk met een stukje mantelweefsel en een kern van parelmoer (uit schelp).

 

Oorsprong van de Akoya Parel

Dit zijn de eerste cultuurparels die bestonden. Ze zijn naar het Westen gekomen door de soldaten die in Japan vochten in WOII. Velen brachten een pareltje voor hun vrouw mee als souvenir.

In de jaren 60-70 was er echt een enorme piek in de vraag naar deze parels. Zoetwaterparels stonden toen nog niet op hun punt en men verkreeg hierbij enkel de zogenaamde “rijstparels”. Mooie ronde parels waren dus enkel de akoya parels in die tijd. Vandaar de enorme vraag hiernaar (en het misverstand dat zoetwaterparels altijd ongelijk zijn).

 

Probleem

De Akoya kwekers konden niet aan de vraag voldoen en gingen de kernen maar even in de oesters laten zitten. Hierdoor was de dikte van de laag parel op de kern echt veel te klein. Door deze slechte kwaliteit gingen de parels ook heel snel afschilferen. Dit is een bekend fenomeen bij de oudere cultuurparels. Sommigen zeggen dan dat de parels “gestorven ” zijn. Dit zal misschien beter klinken, maar parels hebben nooit geleefd, de parellaag is er gewoon vanaf waardoor je de matte kern ziet.

Dit kan NIET gebeuren met de zoetwaterparels, Zuidzee Parels en Tahiti Parels.

Ook tegenwoordig nog is de parellaag het dunst van alle parels ongeveer 0,15mm (kan ook minder ), wat ik persoonlijk echt te weinig vind om een goede parel te zijn die generaties kan verslijten. Maar let op dit is enkel mijn persoonlijke mening.

Hierdoor heb ik dus ook geen akoya parels te koop in mij winkel.

 

Majorica parels

Uiteraard zijn deze parels wel niet te verwarren met Majorica Parels. Dit zijn helemaal geen echte parels. Komen in plaats van uit een weekdier opgebouwd , uit een fabriek waar ze een glazen of plastieke bolletje drenken in een materie. Dit heeft niets natuurlijks en zijn geen echte parels. Men geeft wel een certificaat van echte Majorica Parels maar dit zijn dus geen echte parels. Enkel een merk dat namaakparels verkoopt.