Tahiti Parels

Tahiti Parels worden ook gekweekt (zie echte parels).

De geschiedenis over de ontdekking van de Tahiti Parels en hun verspreiding vindt u op onze blog.

 

Het soort oester

Hiervoor wordt de Pinctada margaritifera gebruikt.  Deze oester kan tot 30 jaar worden, 30 cm in lengte hebben en 5 kg zwaar worden.

In Tahiti en de Frans Polynesische eilanden kan deze oester overleven.

Ze worden niet gekweekt in kwekerijen maar worden in een heel vroeg stadium uit de oceaan gehaald. Dit doet men door middel van zwarte plastieken netten een meter onder het wateroppervlakte te hangen. De kleine oestertjes die door de stroming mee worden gevoerd hechten zich hieraan vast. Na 6 maanden worden deze netten naar boven gehaald. Hierop hebben zich dan 1000-den oestertjes zich vastgehecht.

De Parelkwekers vinden dat ze door de wilde oesters te gebruiken een betere glans en mooiere parels verkrijgen.

 

 

Het procédé

Hierna worden ze in netten terug in de oceaan gehangen op 8m diepte. Dit blijft zo tot 2 tot 3 jaar. Regelmatig worden ze wel al eens naar boven gehaald om ze te ontdoen van eventuele parasieten.

Hierna zijn ze volwassen. Dan wordt hetzelfde procédé toegepast als voor de andere Zuidzee Parels. Er wordt dus samen met een klein parelmoeren bolletje, gemaakt van schelp, mantelweefsel ingebracht.

Het is pas in de beginjaren 70 dat Tahiti Parels zijn opgekomen, meer uitleg hierover in de blog van de geschiedenis van Tahiti Parels.

 

 

De verschillende vormen van de Tahiti parels

Doordat de parels alle tijd krijgt om zich te ontwikkelen kunnen ook weer alle vormen ontstaan : rond tot barok (ongelijk), ovaal, druppelvorm.

Halsketting van multicolour Tahiti Parels

 

 

Toezicht van de regering

Alle Tahiti Parels wordt in opdracht van de regering nagekeken met röntgenstralen om te kijken of de parellaag dik genoeg is. Dit is wat de oester zelf rond de kern heeft gemaakt. Men kijkt ook of de parels geen enkele behandeling hebben ondergaan en of de kwaliteit goed genoeg is. Indien niet worden ze vernietigd.

 

 

De kleuren van de Tahiti parels

Halsketting van multicolour ronde Tahiti Parels

De kleuren zijn echt uniek: heel donker grijs, groenig (olijfkleur), peacock, licht grijs, aubergine.

Hiervan hebben we een ruime keuze in ons assortiment pareljuwelen. Zowel halskettingen, armbanden, oorbellen als ringen.

De invloed van de diamond policy wordt ook in onze blog verder uitgelegd.