Zoetwaterparels

Wat zijn zoetwaterparels?

Zoetwaterparels zijn echte parels gemaakt door weekdieren die gekweekt worden in zoet water meren. Zoetwaterparels kunnen elke vorm hebben: van zeldzame ronde vormen tot ongelijk barokke vormen. Het kleurpalet van deze parel gaat van natuurlijk wit tot alle kleuren tussen roze en purper.

 

Hoe ontstaan zoetwaterparels?

Zoals zojuist bij echte parels te lezen was worden zoetwaterparels in meren (zoetwater) gekweekt.

Wanneer de weekdieren ongeveer 3 jaar zijn, zijn ze volwassen. Dan worden ze even uit het water gehaald.

Er wordt dan een klein stukje mantelweefsel in geplaatst. Dit zet het weekdier aan tot aanmaak van parelmoer die rond dit mantelweefsel wordt afgezet. In de natuur ontstaat zo ook een parel indien iets minuscuuls in de oester terecht komt. Dit komt zo zelden voor dat men sinds 30 jaar gestopt is met hierop te duiken. Tegenwoordig zijn alle echte parels gekweekt ( op héél exceptionele uitzonderingen na, niet 1 halsketting per jaar wereldwijd).

Het ingebrachtte mantelweefsel lost uiteindelijk volledig op waardoor er een parel ontstaat die door en door uit parelmoer bestaat.

 

 

Hoe herken je zoetwaterparels?

halskettingen van verschillende vormen van zoetwaterparels.

 

Omdat er geen kern gebruikt wordt kunnen ze de gekste en mooiste vormen krijgen. Van rond, ongelijk (barok) tot peer of druppelvormig. Deze parels worden echt van nul opgebouwd waardoor ze echt alle kanten uit kunnen gaan. Het is dan ook zeldzamer dat er een ronde parel uit komt vandaar ook dat deze duurder zijn.

 

 

Welke kleuren van zoetwaterparels bestaan er?

Ook het prachtig uitgebreide kleurenpalet van de zoetwaterparels is ongezien. Wit, licht grijs, zacht roze (zalm), oud roze tot donker purper.

halskettingen van verschillende natuurlijke kleuren

 

halsketting van keshie parels, zoetwaterparels, licht grijze tinthalskettingen van zoetwaterparels, multicolour.

 

 

 

 

 

 

 

halsketting van zoetwaterparels, natuurlijke kleur.   halsketting van zoetwaterparels, zalmroze kleur

Zoetwaterparels kopen: wat is de prijs?

Prijsverschillen zitten hem in de grootte van parel (hoe groter hoe duurder want hoeveel te langer de parel in de oester heeft moeten zitten).

Ook vorm is van belang. Hoe ronder hoe duurder omdat dit zeldzamer voorkomt. Er kan nooit bijgeslepen worden aan een parel omdat deze uit verschillende groeilaagjes is opgebouwd.

Glans (luster) en oppervlakte gladheid zijn bijkomende criteria voor prijsbepaling.

Kleur speelt eigenlijk geen rol in prijs. Vroeger met de Akoya parels werd er gezocht naar wit met roze overtoon. Maar wetende dat deze overtoon bij Akoya parels steeds kunstmatig werd en wordt verkregen is dat  toch geen prijsstijging waard.

 

Kwaliteitsaanduidingen

Er zijn geen vaste kwaliteitsaanduidingen.

Men gebruikt soms A, AA en AAA om de kwaliteit uit te drukken. Maar sommigen gebruiken tot wel AAAAA.

Ook de toewijzing hiervan is echt relatief en (dikwijls) misleidend. Hierdoor gebruik ik dit niet en vertel ik liever alles persoonlijk van iedere parel.

 

Assortiment in zoetwaterparels

Het grootste deel van ons assortiment zijn zoetwaterparels zoals u kan zien bij onze pareljuwelen.

Doordat we alles rechtstreeks invoeren en zelf knopen heeft u bij ons al een volledig handgeknoopte halsketting van mooie zoetwaterparels vanaf 50 euro.

Deze prijzen kunnen wel oplopen rekening houdend met de verschillende prijs criteria zojuist vernoemd.